Balla László ©  - 2010

Így kezdődött:
Eredeti elképzelésem volt a jelenlegi országhatáron belüli állomások helyszínrajzainak gyűjtése, a különböző átépítési változatokkal együtt. Ehhez szükségem volt egy megbízható állomáslistára és a vonalak építési időrendjének ismeretére. Ez utóbbi viszont csak a történelmi - Trianon előtti - nagy Magyarországon értelmezhető. A különböző listák (lexikonokból, egyéb forrásokból) értelmezéséhez kellett az első nagy térkép. 

Mivel a vasúthálózat kialakulása nagyon sok állomásnév-változással járt, fel kellett dolgoznom az általam elérhető menetrendeket. Így archiváltam azokat 1886-tól napjainkig.  Sajnos a feldolgozott menetrendek sora nem teljes, vannak benne kisebb "hézagok". Mivel ezek a menetrendkönyvek kezdetekben csak a MÁV, később pedig az a MÁV és az által kezelt vonalak menetrendjeit tartalmazták, hiányoznak - a kezdetektől - a más vasutak menetrendi adatai. Ennek a munkának az eredménye egy nagy adatbázis lett, mely tartalmazza az általam eddig megtalált valamennyi állomás, megállóhely adatait, a vasúttársaságok főbb paramétereit. Jelenleg ennek az adatbázisnak a tisztázást, kiegészítését végzem.

A menetrendekkel az az egyik legnagyobb probléma, hogy nem tartalmazzák a tehervonatok menetrendjeit, így nincsenek benne csak a személyforgalomra megnyitott szolgálati helyek, tehát tovább kellett keresnem. A következő nagy falat a Kézi hossz-szelvények archiválása volt. Ezeket a kincseket nagyon mostoha körülmények között tárolták és sajnos a sok-sok darabból álló gyűjtemények szétszóródtak, ennek ellenére nagyon sok ilyen dokumentumot sikerült feldolgoznom. Ez a gyűjtemény sem lett teljes, sem időben, sem pedig területileg. Ehhez nagy segítséget jelent, ha bárki  tud  ilyen  kézi hossz-szelvényekről.  Az általam feldolgozott vonalakról - a későbbiekben - felteszek egy térképet.

Ezek után kezdődött a nehezebb kutató munka, ami még eltart egy darabig. A Központi Irattárban kutatom az eredeti tervezési-, építési dokumentumokat, terveket. Szerencsére, van mit kutatni!

Balla László

Balla László:

Magyar vasúti dokumentumok

 

Kezdőlap

Szabadidőmben szívesen foglalkozom a magyar vasút történetével és ehhez a munkához elengedhetetlenek a vasúti térképek.

Mivel kevés használható állapotú térképet találtam, magam kezdtem ezeket készíteni. Az idő múlásával nagyon megkedveltem a térképek rajzolását. Az elkészült munkáim közül ízelítőként néhányat közzéteszek ezeken az oldalakon.

E-mail: vasut@balla.eu

Free counter and web stats